Eλληνική Λαογραφική Iστόρηση Σχολικοί Χάρτες
Mενού Πλοήγησης
Xάρτης Eλλάδος

Η Ελλάδα είναι η μητέρα της ποίησης και της φιλοσοφίας, η χώρα που έφθασε τη γλώσσα και τη σκέψη στο ύψιστο μεγαλείο της, παράγοντας υψηλά διανοήματα και σοφές ρήσεις, που επηρέασαν τη σκέψη πολλών λαών και εξακολουθούν να την επηρεάζουν ακόμα.
Πολιτιστικός Xάρτης Eλλάδος Tα τεχνικά χαρακτηριστικά του Xάρτη της Eλλάδος οι διαθέσιμες διαστάσεις και η τιμή του.

ΕΛΛΑΔΑ


Mητέρα ηρώων και αθανάτων, που τρέφονταν με αμβροσία και νέκταρ. Χώρα τυλιγμένη σε πέπλα μύθων και στεφανωμένη με δάφνες. Μούσα των τελειότερων αριστουργημάτων που έγιναν ποτέ από χέρι ανθρώπου. Φωτοδότρα δάδα πολιτισμού, που καίει άσβεστη εδώ και αιώνες φωτίζοντας τις χώρες όλου του κόσμου. Χώμα σπαρμένο με πέτρες ιερές, που κουβαλούν μέσα τους ιστορία αιώνων. Το ανθρώπινο πνεύμα σε όλο του το μεγαλείο. Η τέχνη που αγγίζει την τελειότητά της. Ο πιο λαμπερός ήλιος και ο πιο γαλανός ουρανός του κόσμου...

Αυτή είναι η Ελλάδα μας. Μια χώρα που μας κάνει περήφανους για τη φυσική της ομορφιά, τον πολιτισμό της και την ιστορία της περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λαό του κόσμου. Μια χώρα που κρύβει στα σπλάχνα της αμύθητους αρχαιολογικούς θησαυρούς και κουβαλά μια σημαντική και μεγαλειώδη μοίρα: είναι η χώρα που γέννησε την τέχνη, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό πολλούς αιώνες πριν και τα πρόσφερε απλόχερα σα δώρο σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ποτέ ξανά η τέχνη δεν έφθασε σε τέτοιο μεγαλείο όπως στην αρχαία Ελλάδα. Ποτέ ξανά δημιουργήματα ανθρώπων δεν άγγιξαν τόσο τη θεική τελειότητα.

Κοιτάζοντας σήμερα κανείς ένα αρχαίο άγαλμα, νομίζει ότι υπάρχει μέσα στην άψυχη πέτρα ζωή, καρδιά που χτυπάει. Η αρμονία των γραμμών, η πλαστικότητα των κινήσεων, οι αριστουργηματικά δουλεμένες λεπτομέρειες, προκαλούν ασύγκριτο θαυμασμό και δέος.
Τα αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας εξακολουθούν να μιλούν μέσα στους αιώνες. Αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους λαούς, οι οποίοι ρούφηξαν σαν μέλισσες την πολιτιστική μας γύρη, για να δημιουργήσουν στη συνέχεια το δικό τους πολιτιστικό μέλι, που όμως δεν θά’ταν τόσο γλυκό χωρίς την ελληνική γεύση μέσα του. Η νεώτερη τέχνη ανά τον κόσμο δεν έκανε και δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μιμείται και να αναπαράγει τα άφθαστα δημιουργήματα των προγόνων μας, τα οποία αποτελούν μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική και κάθε μορφή τέχνης. Όπως ακριβώς χέρια Ελλήνων δημιούργησαν αθάνατα έργα τέχνης που χαρίστηκαν στο θαυμασμό ολόκληρου του κόσμου, κατά τρόπο ανάλογο, πνεύμα Ελλήνων γέννησε ευγενείς, υψηλές ιδέες, που επηρέασαν και πλούτισαν τον παγκόσμιο νου.

Η Ελλάδα είναι η μητέρα της ποίησης και της φιλοσοφίας, η χώρα που έφθασε τη γλώσσα και τη σκέψη στο ύψιστο μεγαλείο της, παράγοντας υψηλά διανοήματα και σοφές ρήσεις, που επηρέασαν τη σκέψη πολλών λαών και εξακολουθούν να την επηρεάζουν ακόμα. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας ήταν, επίσης, εκείνοι που έριξαν τον πρώτο σπόρο της επιστήμης, για να τον καλλιεργήσει και να τον καρπωθεί αργότερα όλη η ανθρωπότητα. Ελληνικός νους σκέφθηκε και έθεσε τις πρώτες βασικές αρχές στη Γεωμετρία, τη Φυσική, την Αστρονομία, την Ιατρική και άλλες σπουδαίες επιστήμες.

Η Ελλάδα, αυτή η πανέμορφη, από παλιά προικισμένη χώρα, η χώρα την οποία διάλεξαν οι δώδεκα Ολύμπιοι θεοί για να στήσουνε τους θρόνους τους, με το αθάνατο πνεύμα της και τα αξεπέραστα δημιουργήματα της τέχνης της, έχει δώσει τον αγώνα της με τον χρόνο και έχει ήδη βγει νικήτρια. Ο πολιτισμός της, άφθαρτος στους αιώνες που πέρασαν από πάνω του, θα είναι πάντα μια άσβεστη φλόγα που θα καίει ευεργετικά για όλη την ανθρωπότητα. Και τα μνημεία της, πυκνοσπαρμένα σε κάθε γωνιά της γης της, θα διαλαλούνε στους αιώνες την ιστορία της και θα κλέβουνε πάντα το θαυμασμό των επισκεπτών τους, έχοντας κερδίσει, όχι άδικα, μία θέση στην αιωνιότητα και την αθανασία.
Γιατί η ομορφιά, η αληθινή ομορφιά, δεν πεθαίνει ποτέ.

H έκδοση αυτή της EΛΛHNIKHΣ ΛAOΓPAΦIKHΣ IΣTOPHΣHΣ είναι ένα ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο της Eλληνικής Eπικράτειας. Η ανθρώπινη ματιά πέφτει γεμάτη θαυμασμό σ’ όλες αυτές τις ομορφιές της χώρας μας κι ενώ τα μάτια θαυμάζουν, ταυτόχρονα η ψυχή γαληνεύει και ο νους ταξιδεύει νοσταλγικά στα μονοπάτια ενός σαγηνευτικού παρελθόντος. Aναγνωρίζουμε βέβαια ότι οι θησαυροί της Ελλάδας είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που αναφέρονται εδώ ενδεικτικά, αφού η ιστορία της χώρας μας είναι μια αστείρευτη πηγή δόξας, μεγαλείου και ομορφιάς και βέβαια την πιο όμορφη ζωγραφιά απ’ όλες την έχει ζωγραφίσει η ίδια η Φύση με τη μοναδική τέχνη της πάνω στον καμβά της Ελληνικής γης...H Eταιρεία | Xάρτης Eλλάδος | Xάρτης Πόντου | Xάρτης Kρήτης | Σχολικοί Χάρτες | Παραγγελίες | Eπικοινωνία